donderdag 18 juli 2019

De oude keizer en de nieuwe koning

Stel: je hebt een boerenbedrijf en bij het graven van een kuil in je akker stuit je op iets hards. Je graaft de aarde er voorzichtig omheen weg en je ontdekt dat het het om een oud, levensgroot beeld van een krijger gaat. Hooglijk verbaasd graaf je verder en je vindt er nóg een... Uiteindelijk blijken er zo’n 8000 manshoge terracotta-beelden onder de grond te liggen. En te staan...

Het overkwam een boertje in China, nog maar 45 jaar geleden. Zijn stukje landbouwgrond lag - bleek nu - op een deel van het ooit kilometers-grote mausoleum van de eerste keizer van China. Een gigantisch terracottaleger, compleet met allerlei nog volledig intacte ijzeren wapens, heeft daar maar liefst 2200 jaar onopgemerkt gelegen.

Afgelopen zondag zijn we met z’n drietjes een kijkje gaan nemen bij dit wereldwonder. Nou ja, bij tientallen levensechte kopieën van het wonder. We hadden te weinig tijd om naar China af te reizen, dus gingen naar een tijdelijk museum in Alexandrium. Dat klinkt ook nog als ver weg, maar het is gewoon een winkelcentrum in Rotterdam. In Rotterdam-Oost, dat dan weer wel.


De tentoonstelling was het bezoek meer dan waard en gaf een goed beeld van hoe het origineel er uitziet. Niet alleen stonden er (naast Keizer Qin Shi Huangdi zelf) allerlei krijgers in verschillende rangen, ook complete wagens met paarden waren tentoongesteld. En er werd een film van de opgravingen en het museum in China getoond. Hoewel onze smaken over het algemeen best verschillen vonden we het alledrie zeer interessant.


Na het museumbezoek bleven we in oosterse sferen, want deden we wat boodschappen in de Amazing Oriëntal Supermarket. Maar na daar een poosje tussen allerlei oriëntale hapjes en drankjes te hebben rondgedoold waren we weer aan wat westers toe. Dus sloten we dag niet af in een restaurant dat was genoemd naar een Muur die ze ooit in China hebben gebouwd. Wijzelf hadden namelijk een paar dagen terug een ontdekking gedaan. Nee, wij waren geen oude Chinese keizer met soldaten op het spoor gekomen, maar waren gestuit op een nieuwe Amerikaanse Koning met Burgers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten