Ik las vorige week dat de nieuwe James Bond-film een jaar is uitgesteld. Het heeft te maken met onenigheid tussen de producent en de regisseur geloof ik. Maar waarschijnlijker is dat men dit heeft besloten zodat ze intussen inspiratie kunnen opdoen uit het alledaagse nieuws anno 2018.
Want je zal maar in het Zuid-Engelse Salisbury een man en een vrouw ijlend op een bankje aantreffen, wijzend naar de hemel. En dan later in de krant lezen dat die man een voormalige Russische spion was, die hoogstwaarschijnlijk in een horecagelegenheid is vergiftigd door een paar landgenoten. En wat te denken van de Citroën C3 die vol met hack-apparatuur werd aangetroffen naast de organisatie tegen de verspreiding van chemische wapens in Den Haag? Misschien moeten we de tune van het journaal voortaan maar vervangen door die spannende James Bond-soundtrack.
Ook bij ons op kantoor worden we er, onder het motto 'blijf alert', op allerlei manieren op gewezen dat we voorzichtig moeten zijn met onze hardware en software. Alles wordt vergrendeld met wachtwoorden en codes en zonder pasje kom je geen gebouw meer in.
Afgelopen vrijdag kwam Bastiaan aan het eind van de werkdag even bij me langs op kantoor, maar mocht hij pas naar binnen nadat we een bezoekerspas hadden geregeld en ik hem persoonlijk meenam.
Toen we een poosje later weer naar buiten gingen stopte hij de pas in de daartoe bestemde koker, maar dit weekend kreeg ik een mail van de security met de vraag waarom zijn pas niet was ingeleverd.
Bas vertelde mij dat hij het idee had dat de pas niet ver genoeg in de koker was gezakt, maar dat het poortje wél was opengegaan. Ik mailde dat terug naar de security, die excuses aanbood omdat er inderdaad een paar pasjes van vertrokken mensen halverwege de koker waren blijven steken. Nou nou, een hele opluchting dat m'n zoon niet (langer) voor spion werd aangezien.
Op zijn nieuwe werkplek heeft hij deze week zelf ook met een soort spionage-achtige praktijken te maken gehad. Als kassamedewerker kreeg hij te maken met een 17-jarige klant die alcohol wilde kopen. Bastiaan doorliep het hem geleerde protocol (schatten of iemand jonger is dan 25, legitimatie vragen, geboortedatum invoeren) en vertelde de klant dat hij de drank niet meekreeg. Achteraf bleek het een test die de overheid uitvoert om te checken of de supermarkten zich aan de wettelijke regels houden. En laat 'zijn' supermarkt die dag van alle gecontroleerde supermarkten nou de enige zijn geweest die de regels keurig naleefde.
Nee, langs alerte Bastiaan krijgt een minderjarige geen alcohol. Not shaken and not stirred!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten