donderdag 2 november 2017

1977

Het afgelopen voorjaar ontstond bij een aantal achterneven en -nichten het idee om een familiereünie te organiseren. Het gaat in dit geval om het nageslacht van het gezin Martens, waarvan mijn oma deel uitmaakte. Op een zonnige zomeravond kwamen we bij elkaar, thuis bij achterneef Rob. En hoewel sommigen van ons elkaar hooguit van naam kenden duurde het niet lang voordat familieverhalen werden uitgewisseld, plannen werden gesmeed, taken werden verdeeld en een datum werd geprikt.

Nu de meeste blaadjes die destijds nog fris en groen aan de bomen hingen alweer een poosje verfrommeld op straat liggen is het bijna zo ver. Komende zondag vind de reünie plaats.

Bij de voorbereiding ervan heeft iedereen oude fotoboeken en schoenendozen doorzocht, op zoek naar beelden die tijdens de reünie oude tijden moeten doen herleven. Foto's van mensen die er helaas niet meer zijn, foto's van vrolijke gebeurtenissen, heel veel foto's van bruidsparen en bruidsgasten op de trappen van het stadhuis van Dordrecht en foto's van eerdere reünies.

De eerste reünie vond in 1977 plaats. Mijn generatie was daar destijds niet voor uitgenodigd, maar voorafgaand aan het feest ben ik wel even in de feestzaal (naast het Sportfondsenbad aan de Weeskinderdijk) wezen kijken.

Van het feest zelf kennen we alleen de verhalen, foto's en een film.
En dan zie je toch dat de jaren zeventig een andere tijd was hoor...
De generatie veertigers en vijftigers van toen startten met enige regelmaat - waarschijnlijk aangemoedigd door enkele glazen port, bessenjenever en citroentjes met suiker - een polonaise en de meest enthousiaste mannen en vrouwen geneerden zich er niet voor om op elkaars rug zittend verder te hossen.

De reünie van 1977 was een succes en haalde zelfs de krant. Zo'n dolle boel als destijds zal het zondag niet worden, verwacht ik. Maar het programma ziet er goed uit! Of er weer een artikel in de krant volgt weten we niet, maar er is volgende week vast wel iemand die er een stukje op internet over tikt.

2 opmerkingen: