woensdag 21 december 2016

Op tafel

Gisterenavond aten we chinees en vroeg Bastiaan waarvan die lekkere saus van de Foe Yong Hai van is gemaakt. 'Van gember' antwoorde Wilma, waarna zowel ik als zij 'een vies gezicht trokken'. Zij associeerde de gelige specerij met de boterkoek met gember die haar moeder vroeger wel eens maakte en waar ze op z'n zacht gezegd niet zo gek op was. Mij deed het denken aan de blokjes kaas met gember die vroeger werden geserveerd tijdens verjaardagen. Die waren ook niet echt mijn favoriet.

Ik realiseerde me toen dat wat in mijn jeugd bij verjaardagen op tafel stond eigenlijk flink afwijkt van wat vandaag de dag wordt genuttigd. En dan heb ik het niet alleen over de glaasjes met sigaretten... In gedachten zie ik m'n opa's zitten met een jonge jenever of met een citroentje met suiker. De dames dronken bessenjenever en ook een advocaatje (met slagroom!) behoorde tot het standaardrepertoire. Ook maakte mijn moeder voor de verjaardagsvisite (vrijwel) altijd een grote kom bowl; een lekkernij die vandaag de dag volgens mij niet vaak meer wordt opgediend.

Daarentegen hebben bijvoorbeeld nootjes de 'tand des tijds' wel doorstaan. Al zijn het vandaag de dag vaak exotische, Japanse of borrelnootjes en waren het vroeger vooral de doodgewone pinda's (ik hoop trouwens niet dat ik er - in deze tijden van lange tenen - last van krijg dat ik dit stukje begin met een chinees en het een paar regels verderop over pinda's heb). Pinda's zijn er natuurlijk al heel lang, al waren ze vroeger niet zo ruim voorradig als tegenwoordig. M'n vader vertelde me dat net na de oorlog zijn neef Harry op een gegeven moment aan hem vroeg of hij z'n pinda al had gehad. Een van z'n vrijgezelle tantes trakteerde de kinderen van de familie op pinda's. Op één pinda per kind wel te verstaan(!)

Goed bedoeld natuurlijk, maar het contrast is groot met de wereld anno 2016. Ook straks tijdens de feestdagen eten we ons buikje weer rond. En dat is een ieder gegund, al moeten we niet vergeten dat niet iedereen op onze planeet het even goed heeft als wij. Dus tel je zegeningen en erger je niet te veel aan die lange rijen voor de kassa's tijdens de kerstinkopen, aan de boom die uitvalt of aan het feit dat we geen witte kerst hebben. Vergeleken bij alle échte problemen in de wereld zijn dat 'peanuts'...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten