donderdag 29 september 2016

Stil of tril

Gisteren was ik op uitnodiging van Rijkswaterstaat bij een bijeenkomst in kantoortoren Westraven in Utrecht. Dat gebouw - dat pal naast de A12 staat - heet in de volksmond de 'triltoren', omdat het in 2012 het nieuws haalde vanwege het feit dat er sprake was van onverklaarbare trillingen. Nadat alle 1500 medewerkers vanwege de veiligheid maanden op andere locaties moesten werken kwam men er achter dat de glazenwassersinstallatie de oorzaak was. 
Ik was er gisteren op een bijeenkomst van de campagne Kies de Beste Band. Vertegenwoordigers van onder meer de BOVAG, de ANWB, TNO-Delft, milieu-organisaties en verschillende overheden dachten na over hoe producenten, leveranciers, garagebedrijven en automobilisten gewezen kunnen worden op de voordelen van veilige, energiezuinige en stille autobanden met een juiste bandenspanning. TrippleA-banden met een goede spanning zorgen voor veel minder brandstofgebruik en minder geluidhinder in onze straten en liggen steviger op de weg. Ze zijn maar iets duurder dan andere banden, maar omdat minder brandstof wordt gebruikt ben je in no-time juist goedkoper uit.

Onder de ongeveer veertig aanwezigen was ook voormalig Formule1-coureur Jan Lammers. Hij vertelde over zichzelf en over Max Verstappen en gaf onder meer aan hoe belangrijk goede banden zijn voor coureurs en hoe nauwkeurig ze de temperatuur en de spanning ervan in de gaten kunnen houden. Eigenlijk zou ook de 'gewone' auto-industrie dat soort technieken moeten toepassen, vond hij.

Na z'n presentatie bleef Lammers nog even hangen voor een bakkie koffie, maar daarna moest hij - zei hij - snel weer ergens anders heen. 'Met goed opgepompte banden' voegde hij er nog lachend aan toe.

Gelukkig maar, dacht ik bij mezelf. Doe maar voorzichtig en rustig. Het gebouw kon al niet tegen een glazenwassersinstallatie, laat staan een wegsjezende Formule1-coureur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten