donderdag 28 januari 2016

Belevingswereld

Onlangs woonde ik  in de aula van Bastiaans school een uiterst vermakelijke presentatie bij over de werking van het brein bij het maken van keuzes. De presentatie werd gegeven door een docent van InHolland die beschikte over een flinke portie stand-up comedian-talent.
De essentie van het verhaal was dat ieder brein moeite heeft om de juiste keuzes te maken, maar dat een puberbrein daar ongeveer per definitie nog niet 'geschikt' voor is, omdat (ook) de hersenen in deze levensfase allerlei ontwikkelingen doormaken. En laat de pubertijd nou net de tijd zijn waarin wordt verwacht dat je belangrijke keuzes maakt, zoals de keuze voor de vervolgopleiding bijvoorbeeld. De InHolland-docent spoorde de opvoeders aan om te helpen bij het maken van de keuze door op het juiste moment de goede vragen te stellen en een gesprek te voeren. En daarbij is het vanzelfsprekend belangrijk om aansluiting te vinden op de belevingswereld van de puber.

Vorige week werd onze zoon zestien. Wilma en ik begonnen, precies zoals geleerd, met het op het juiste moment de juiste vraag stellen. Nog niet over studierichtingen en schoolkeuzes, maar als probeersel lieten we hem kiezen wat hij die dag wilde eten. Het puberbrein koos vrijwel meteen voor pizza. Dat verraste ons niet echt. Dat sluit aan op zijn belevingswereld, om het zo maar eens te zeggen. Bastiaan is gek op italiaans eten. 

En dus togen we naar Happy Italy, vlakbij De Kuip. Daar werden we niet teleurgesteld. Ondanks de grote hoeveelheid mensen in dit mega-restaurant werden we snel geholpen. En de pizza's waren smakelijk en stilden de honger van iedere puber, student en volwassene in de zaak.
En zo viel déze puber-keuze alvast goed uit. 
Nu beetje bij beetje op weg naar de wat ingewikkeldere keuzes. Rustig aan, want voor het maken van de keuze voor een vervolgopleiding heeft hij nog een jaar de tijd. Nog vier seizoenen dus.

Of moet ik quattro stagioni zeggen, aansluitend op de belevingswereld van onze pizza-liefhebber...?