donderdag 8 oktober 2015

When I was a boy

'Moet je nou eens kijken wat een spullen jullie tegenwoordig hebben!' zei m'n vader regelmatig wanneer hij m'n (door hemzelf) tot radiostudio verbouwde slaapkamer binnenstapte, waar op dat moment de nieuwste albums van Queen of Electric Light Orchestra uit de luidspeakers knalde.

Hij doelde op de draaitafels, de grote bandrecorder, cassettedecks, het mengpaneel en mega-boxen die in mijn ogen nou eenmaal nodig waren om de ELO-hits 'Mr Blue Sky' en 'Livin' Thing' lekker te laten klinken.
'In mijn jeugd hadden we dat allemaal niet', zei hij dan. En af en toe vertelt hij nu nog (ook aan de generatie na mij) dat hij toen hij jong was natuurlijk niet over dergelijke moderne apparatuur kon beschikken. Niet alleen omdat er destijds nou eenmaal niet zo veel goede geluidsapparatuur verkrijgbaar was, maar ook omdat dat soort zaken voor een doorsnee-gezin - dat na de oorlog moeite had om de eindjes aan elkaar te knopen - veel te duur was.

Met een glmlach en enige weemoed vertelt hij dan dat hij als jochie in bed een kristal-ontvangertje had, waarmee hij - als hij geluk had - wat radiosignalen kon opvangen. Hij legde het onder z'n kussen en kon zo stiekem naar muziek en andere 'radio gaga' luisteren.

Afgelopen week verscheen voor het eerst in 15 jaar een nieuw nummer van ELO. Omdat ik geen tot radiostudio verbouwde slaapkamer met mega-boxen meer heb beluisterde ik 'When I was a boy' op m'n Ipad. En ik was aangenaam verrast. Niet alleen over de kwaliteit van het liedje (vind ik 'ouderwets top!'), maar ook over de tekst!

When I was a boy I had a dream
All abouth the things I'd like to be
Soon as I was in my bed
Music played inside my head
When I was a boy I had a dream

And radiowaves kept me company
In those beautifull days when there was no money
When I was a boy I had a dream

Ik vind het helemaal aansluiten op het verhaal van mijn vader. Inmiddels hebben mijn ouders ook een Ipad.
Ik zal m'n pa de link naar 'When I was a boy' op YouTube geven. Een Ipad past namelijk nog beter onder een kussen dan een kristalontvangertje...