woensdag 23 september 2015

Sportschool

Ik ben niet echt een type voor de sportschool. Ik volleybal, fiets, loop hard en squash, maar heb er geen lol in om in zo'n zweterige ruimte met gewichten of andere attributen in de weer te zijn. Ik heb het wel geprobeerd hoor. In een ver verleden bezocht ik met een toenmalige collega af en toe een sportschool ergens achter het Hofplein in Rotterdam. We hadden er een soort 10-strippenkaart. Niet dat ik er na de laatste strip als een gespierd 'stripfiguur' uit zag hoor... Ik was tussen al die brede Jerommekes vooral bezig op een loopband, een fiets en zo'n roeiapparaat.

En tja... Dat zijn nou net dingen die ik bij voorkeur buiten doe. Wanneer ik hardloop of fiets zie ik liever 'live' een mooi landschap aan me voorbij trekken dan - zeg maar - een oude aflevering van Friends op een Tv-schermpje schuin boven het fitness-apparaat.

Nu de economische crisis eindelijk (vooralsnog) voorbij lijkt te zijn, schieten de fitness-locaties deze herfst als paddestoelen uit de grond op het bedrijventerreintje vlakbij onze woning. De eerste viel me onlangs op tijdens mijn hardlooprondje. Terwijl ik heerlijk in het zonnetje door het frisse groen langs de rivierdijk liep zag ik in een pand dat een poosje leeg had gestaan een aantal mensen rennen op een loopband. 'Goed dat jullie dat doen' dacht ik (ik denk altijd heel veel als ik hardloop), 'maar waarom niet lekker buiten? Het is nog goedkoper ook!'

Onlangs werd er bij ons aangebeld en stond er een man met een rode roos aan de deur. Voordat ik de kans kreeg om Wilma ook maar ergens van te verdenken vertelde de man me dat hij die roos aanbood ter compensatie van de overlast die de verbouwing van het pand waar de sportschool kwam met zich meebracht.
'U bedoelt die fitness-ruimte voor vrouwen?' vroeg ik, doelend op het vooral van roze accenten voorziene gebouwtje op nog geen honderd meter van ons huis.
'Nee hoor,' zeiden ze. 'We bedoelen het pand er pal naast!'
We hadden geen benul, maar zijn nu een paar weken verder en zien nu inderdaad dat ook daar zeer binnenkort een sportschool wordt geopend. Een flink grote sportschool, in dit geval.

Wat mij betreft prima hoor. Als hun leden straks een beetje afgetraind zijn kunnen we ze misschien als buurtpreventieteam inhuren. Wel valt op dat met al die nieuwe sportscholen de concurrentie blijkbaar moordend is. Pal voor de nieuwe sportschool hing aan een lantaarnpaal een reclamebord voor nóg een andere sportschool. Die reclame is niet lang te lezen geweest, want binnen de kortste keren was een groot deel van de tekst met zwart tape afgeplakt.

Als het maar niet escaleert... Voor je het weet hebben we een sportschool-oorlog en staan er straks allerlei brede, getrainde kerels met elkaar te matten op straat. Ach, het zal zo'n vaart wel niet lopen, maar het reclameborden ophangen bij de concurrent, die ze vervolgens onleesbaar maakt komt mij in ieder geval niet erg sportief over... Kom op nou!!