donderdag 23 juli 2015

Een hele toer

Nu de officiële Tour de France Parijs alweer nadert zijn wij zélf ook begonnen aan een (klein) rondje Frankrijk. En om daarbij in het échte Tour-sfeertje terecht te komen was voor ons geregeld dat - zoals in de tijd van Zoetemelk en Hinault regelmatig gebeurde -  boeren de route blokkeerden.
Vooraf hadden we bedacht dat we die dikke 800 kilometer naar Bretagne gemakkelijk in twee dagen zouden kunnen afleggen. Maar op de eerste dag kwamen we bij Amiëns in flinke files terecht en arriveerden we veel later in ons hotel in Isneauville (bij Rouen) dan gepland was.

Ons hotel in Rouen
En toen we de volgende morgen tijdens het ontbijt een blik op de TV wierpen zagen we pas dat ontevreden boeren blokkades hadden opgeworpen en dat ze dat de komende dag weer zouden doen. De meeste acties waren gepland rondom Caen, de stad die precies op onze route lag.

M'n zwager stelde daarom voor om een flink aantal kilometers om te rijden via Le Mans. Omdat ik Le Mans associeer met auto's die 24 uur per dag lekker hard kunnen doorrijden stemde ik ermee in.
En inderdaad reden we de tweede dag weliswaar om maar flink door.
Asterix en Obelix bij Rouen
(uit: De Ronde van Gallië)
Dus tik ik dit stukje nu zittend naast de caravan en uitkijkend op de Atlantische Oceaan. We zitten overigens vlakbij de plek waar de bedenkers van Asterix het onoverwinnelijke dorpje hadden bedacht. 
Op een steenworp van onze camping (oké, met een slok toverdrank op) ligt Erquy, waar tekenaar Uderzo destijds inspiratie opdeed. En o toeval: precies 50 jaar geleden verscheen het Asterix-album 'de Ronde van Gallië', geïnspireerd op de Tour de France. Daar komen overigens geen wegversperringen in voor. 

'De Blokkerende Boeren' is ook meer iets voor een Suske en Wiske...