donderdag 28 april 2011

Best practices

Terwijl ik dit tik rijdt een bus me door Genua ‘by night’. Zojuist had ik een etentje met een aantal collega’s uit alle uithoeken van Europa en ik heb het geluk dat de bus me nu bij mijn hotel afzet. Dat hotel ligt namelijk nogal 'uit de richting'; zo’n beetje een half uur wandelen vanaf de locaties waar ik deze dagen vergader, eet en drink.
Nou ben ik niet te beroerd om te lopen hoor, maar ’s avonds heb ik daar na een paar glaasjes wijn toch wat minder zin in. Bovendien valt het niet altijd mee de juiste richting aan te houden. Sinds de TomTom is mijn richtinggevoel ook niet altijd meer wat het geweest is.

Zo liep ik vanmorgen – met het bij de hotelbalie gekregen plattegrondje van Genua opengevouwen in m’n hand – richting de vergaderlocatie, het voormalige stadhuis ‘Palazzo Tursi’ aan de Via Garibaldi. Daar gingen diverse Europese steden vandaag een aantal ‘best practices’ met elkaar uitwisselen; zeg maar een succesvolle aanpak van milieu- en klimaatproblemen in de praktijk.

De Citymap of Genova gaf aan dat ik vanaf de winkelstraat Via della Maddalena linksaf kon slaan, waar een smal straatje me zo naar de vergaderplaats zou leiden. Ik sloeg de hoek om en bevond me meteen in zo’n typisch, schilderachtig Italiaans steegje. Hoog boven me hing wasgoed aan een lijntje dat van de ene naar de andere gevel gespannen was en een eindje verderop stond een jongedame bij de deuringang. ‘Dat doet ze vast om die stoere gozer uit te zwaaien, die een eindje verderop op z’n scooter een shaggie zit te draaien’ dacht ik nog. Totdat me opviel dat de buurvrouw van twee huisjes verderop ook, met haar knie vooruit en haar voet tegen de deurpost leunend, in haar deuropening stond… en verderop stonden nog wat van die dames… Ai, misschien was ik dan wel letterlijk de goede kant opgegaan, figuurlijk gesproken ging dit de verkeerde kant op. Terugdenkend aan slechte ervaringen met duistere praktijken in Athene ben ik met versnelde pas doorgewandeld. Voor de best practices van deze dames heeft Rotterdam me immers niet op pad gestuurd. Ik ben hier namens de gemeente weliswaar om iets op te steken, maar dan wel in de vergaderruimte en niet in het steegje ervoor…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten