donderdag 3 december 2009

Geschiedenis

Wanneer we Bastiaan 's avonds vragen hoe het die dag geweest is op school is het antwoord altijd 'goed'. Na doorvragen vertelt hij wel welke dingen hij minder leuk vindt en wat zijn bijzondere interesse heeft. Zo zijn knutsel-werkjes niet echt zijn ding. Hij heeft het dan wel naar zijn zin, maar het eindresultaat (een mooi knutselwerkje voor op de kast) boeit hem niet echt.

Maar met rekenen en taal gaat het geweldig. Begin dit jaar werden de knappe rekenkoppen ondergebracht in een aparte categorie 'bollebozen', en toen ik onlangs vroeg hoe het ermee stond zei hij dat hij inmiddels in een groep 'boven' de bollebozen was geplaatst. Ook aardrijkskunde en vooral geschiedenis vindt hij heel leuk. Verhalen over de oude grieken of romeinen gaan er in als koek. Met z'n moeder wordt 's avonds op de bank het huiswerk voor die vakken uitgebreid doorgenomen.

Om nog wat verder in de geschiedenis te duiken hebben we de afgelopen tijd museum Boijmans Van Beuningen en in het Rijksmuseum voor Oudheden (in Leiden) bezocht. Grappig is dat Bastiaan weinig moet hebben van 'enge' dingen in bijvoorbeeld films en pretparken, maar bij de mummies en sarcofagen werd elk detail uitgebreid bestudeerd. Tijdenlang slenterden we ook langs egyptische hierogliefen en grafkelders en overblijfselen van romeinse veldslagen.

Tsja, zo snuiven we tegenwoordig heel wat cultuur op in onze weekends. Maar we waken er wel voor alles niet alleen maar door een serieuze bril te bekijken. Gelukkig kwamen we Asterix en Obelix tegen, die ons hielpen met het relativeren van al die heftige perioden in de geschiedenis. 'Rare jongens die romeinen' was danook het motto van de dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten