woensdag 18 juni 2008

Vernoemen

Ik las laatst in de krant dat in China de afgelopen jaren meer dan vierduizend kinderen de naam Aoyun hebben gekregen. Op zich best een mooie Chinees klinkende naam, maar vertaald in het Nederlands betekent het ‘Olympische Spelen’. Het schijnt in China vaker te gebeuren dat kinderen naar een belangrijke gebeurtenis worden genoemd.

Voor ons nuchtere (!?) Nederlanders klinkt dat misschien wat gek. Maar ik kan me toch goed voorstellen dat kinderen die in deze voetbalgekke periode verwekt worden door vaders met brulshirts en moeders die zijn volgeplakt met AH-welpies, worden vernoemd. Ik neem aan dat niemand zich eraan waagt om bij de burgelijke stand aangifte te doen van E.K. Voetbal, maar er zullen dit jaar best best Robin's, Ruudjes of Giovanni's worden geboren.

Ikzelf liep al een poosje op deze aardkloot rond toen Marco van Basten een bekende voetballer werd. En hoewel Bastiaan geboren werd in het jaar dat de finale van het EK Voetbal in onze eigen Kuip werd gespeeld, is ook hij niet vernoemd.

Tóch zijn onze namen tijdens dit EK, waarbij bondscoach Van Basten de italianen, fransen en roemenen al oprolde, zo gek nog niet. Ik laat me vandaag de dag graag Marco van Bastiaan noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten