zondag 14 november 2021

Zonder publiek

Hoewel het Nederlands elftal gisteren afging door tegen Montenegro in de laatste acht minuten een voorsprong van 2-0 weg te geven, kunnen ze zich dinsdag met een gelijkspel tegen Noorwegen plaatsen voor het WK Voetbal van volgend jaar. Wel moeten ze dat doen in een wedstrijd zonder publiek, weten we sinds de corona-persconferentie van vrijdagavond.

En dat wedstrijden zonder publiek minder fijn zijn om te spelen en veel minder aantrekkelijk om naar te kijken weten we nog goed uit vorig seizoen. Het deed me deugd dat we daar dit seizoen van verlost waren, maar nu zijn we weer (voor even?) terug bij af. Jammer hoor, want een feestje op het veld en de tribunes hoort bij plaatsing voor een groot toernooi, vind ik.

Één keer eerder plaatsten we ons eerder voor een voetbaltoernooi in een leeg stadion. Op een ijskoude dag won het Oranje met Gullit, Van Basten, Rijkaard en Koeman in het vroegere Ajax-stadion De Meer met 4-0 van Cyprus. En dat het op 9 december 1987 zo koud was weet ik nog goed omdat ik die dag toevallig aan de overkant van dat stadionnetje liep. Ik werkte bij de Rotterdamse afdeling Monumenten en we brachten met onze Amsterdamse collega’s een bezoekje aan Betondorp, het bijzondere wijkje waar Johan Cruijff was geboren en opgegroeid...



Nederland moest die wedstrijd zonder publiek spelen als straf, omdat op 28 oktober vanuit het publiek een vuurwerkbom naar de keeper van Cyprus was gegooid, waardoor de 8-0 van die avond uit de boeken werd geschrapt. Dat bom-incident vond plaats in De Kuip, het stadion dat juist deze week weer zo in de belangstelling staat nu Feyenoord zelf een bom onder de plannen voor een nieuw stadion heeft gelegd.

En zo lijkt de cirkel rond, maar hiervan kan op 18 december volgend jaar pas echt sprake zijn. Want met die publiekloze wedstrijd op 9 december 1987 plaatste Oranje zich voor het EK’88. En we weten hoe dat afliep!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten