donderdag 5 maart 2020

Verwijzingen

Ik heb op deze blog al eens eerder aangegeven dat ik van jongs af aan een liefhebber ben van de stripreeks Asterix. Vooral veel van de verhalen die vanaf begin jaren zestig tot halverwege jaren zeventig door de originele schrijver en tekenaar zijn gemaakt vind ik geniaal. In m’n jonge jaren vond ik ze leuk, maar later ontdekte ik alle extra ‘lagen’ in de albums. De boeken bleken vol te staan met goed doordachte grappen, correcte beschrijvingen van wat in de Romeinse tijd echt heeft plaatsgevonden en verwijzingen naar hedendaagse gebeurtenissen.
Toen schrijver Goscinny in 1977 overleed ging de tekenaar van de boeken zélf de verhalen schrijven en zakte de kwaliteit naar een bedenkelijk niveau. De tekeningen werden weliswaar alleen maar mooier, maar wég waren de originele grappen en de slim bedachte verwijzingen naar de actualiteit of vroeger. Ik bleef de nieuwe ‘Asterixen’ kopen (om de serie compleet te houden), maar gelukkig besloot de nu 92-jarige tekenaar een paar jaar terug de stripreeks over te dragen aan een jonger schrijvers- en tekenaarsduo. En sindsdien krabbelt het niveau van de verhalen weer wat op. 

Nu, het vroege voorjaar van 2020, blijkt zelfs dat ze met een verhaal dat twee-en-een-half jaar terug verscheen niet alleen verwijzingen maakten naar wat in de Romeinse tijd of in 2017 actueel was, maar dat men ook de toekomst voorspelde. In het album ‘De race door de Laars’ raast iets door Italië dat voor veel commotie zorgt. Het begint in de noordelijke provincies, maar verspreidt zich door het hele land. Het gaat over een paard- en wagenrace, als parodie op de Giro d’Italia, en de uiteindelijke winnaar van de race heeft een naam die me toen niet opviel maar die ik anno 2020 wel heel opvallend vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten