donderdag 26 juli 2018

Documenteren

Ik hou van het zonnetje, maar zoek de laatste dagen steevast de schaduw op. Ook nu zit ik achterin de tuin, in de schaduw van het schuurtje. Hitte- en droogterecords zijn gebroken. Deze zomer is inmiddels warmer en droger dan die van 1976, hoorde ik vandaag.

Inderdaad kan ik me herinneren dat dat ook zo’n loeihete zomer was. M’n ouders vonden het dat jaar niet logisch om naar Zuid-Frankrijk of Spanje te reizen omdat m’n broertje nog geen jaar oud was, dus brachten we de zomervakantie door in camping Hoeven in Brabant. Ik realiseerde me net dat ik in die zomers van de jaren 70 vaak een dagboek bijhield, dus dook ik boven even een laatje in.
Toen ik het schriftje opensloeg viel m’n oog meteen op een uit de krant geknipt weerbericht uit 1976, waaruit blijkt dat het ook toen inderdaad ‘zeer warm’ was. Verder schrijf ik onder meer dat we gingen zwemmen in het naast de camping gelegen Bosbad Hoeven, dat we - als het iets minder warm was - vele potjes voetbalden en dat we ‘s avonds bingo speelden in de camping-kantine en in de Bosbadhal een concert van de Dizzy Mans Band bijwoonden (wie kent ze nog, van ‘The show’ en The opera’!?).

‘Jij bent echt iemand die alles goed documenteert!’, zei m’n vader een paar dagen terug. Ik moest daaraan terugdenken toen ik het schriftje uit 1976 las. En al helemaal toen ik een paar bladzijden verderop zag staan dat we een dagje naar Antwerpen waren gegaan. Want toevallig vond ik vorige week een oude muziekcassette in ‘n kast, stopte ik die in m’n (een paar jaar terug aangeschafte) cassettespeler waarmee je opnames naar je pc kan kopiĆ«ren en hoorde ik opnames die ik als 15-jarige puber in Antwerpen had gemaakt. Ik hoorde ons gezinnetje praten in een eettentje en hoorde m’n vader (op mijn verzoek) onze auto met piepende banden de bochten nemen in een parkeergarage.


Ik sloeg een bladzijde van het dagboek-schriftje om en ja hoor: zelfs het kaartje van de parkeergarage had ik erin geplakt! Over documenteren gesproken...
Maar inmiddels ben ik 42 jaar ouder en wijzer. En ik gebruik geen schriftjes meer waarin ik dingen opschrijf. Nee, dat ben ik wel ontgroeid. En ik zou anno 2018 toch wel gek zijn om op te schrijven wat me tijdens deze hete droge zomer zoal bezighoudt. Toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten