donderdag 17 mei 2018

Olifant

Onze zoon zit op dit moment middenin de weken van zijn VWO-eindexamens. Toen ik ‘m een paar dagen terug boven z’n studieboeken zag hangen moest ik denken aan een gesprek aan het begin van dit schooljaar. Hij zei toen enorm tegen het examenjaar op te zien. Er moest zó ontzettend veel gebeuren! Al die tentamens, te lezen boeken, de examens... en dan moest er ook nog een profielwerkstuk worden geschreven!
Ik probeerde hem gerust te stellen. Vooraf bezien is het één hele berg aan werk, maar wanneer je het in kleine stukjes opknipt valt het best mee. De opmerking ‘een olifant eet je niet in een keer op, maar met kleine hapjes’, is me altijd bijgebleven van een cursus time-management  die ik ooit volgde (zou ook zo maar project-management kunnen zijn geweest). 

Maar ondertussen dacht ik stiekem aan hoe ik mezelf destijds voelde tijdens de periode van de eindexamens. Ik stond danwel niet stijf van de stress, maar het deed me allemaal tóch wel wat. Al die nerveuze mede-leerlingen om me heen terwijl we stonden te wachten voor we de aula/gymzaal van het Titus Brandsma College op het Dordtse Oranjepark in mochten, die zoektocht naar dat tafeltje van mij, het door de docent verbreken van het zegel van de envelop met de examens, het schrikken van de vragen die gaan over dingen die ik niet (goed) had geleerd, het mezelf afvragen of ik alles goed genoeg had ingevuld en het dus bij de docent kon gaan inleveren, en tenslotte op de gang het uitwisselen van de ervaringen met de anderen (waaruit ik vaak - ten onrechte - opmaakte dat zij het er beter van hadden afgebracht dan ik). Ik zie het allemaal zo weer voor me. En dan enkele weken erna het verlossende telefoontje! En daarna de examenfeesten, waaraan ik overigens wat vagere herinneringen aan heb omdat er nou eenmaal getoost moest worden.


Anno 2018 is het ook voor onze grote zoon bijna zo ver. Nog zo'n anderhalve week en z'n middelbare schoolperiode is 'einde verhaal'. Het is dat Bastiaan die olifant inmiddels bijna helemaal heeft verorberd, anders had die het verhaaltje kunnen uitblazen...  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten