donderdag 11 april 2013

Zus met eend

Afgelopen maandag werd mijn zus vijftig, en die gebeurtenis is niet ongemerkt voorbijgegaan. Want na een verrassingsweekend in Sallamanca eind vorige maand vierde ze zaterdag een groot feest met alles erop en eraan en werd ze eerder die dag door haar vriendinnen 'ontvoerd' om met een aantal deux-cheveaux een bourgondisch tochtje door Brabant te maken. Heel toepasselijk, want ze heeft van oudsher (die term mag je gebruiken bij een vijftig-jarige) iets met zo'n lelijke eend. Het was ooit zelfs haar eerste auto. Goed ook dat ze - geheel volgens traditie - de grens niet over zijn gegaan. Want al ligt de oorsprong van de 2CV ten zuiden van ons land, de eend van mijn zus haakte destijds af kort voordat ze ermee naar Belgiƫ en Frankrijk wilde rijden.

In verband met haar verjaardag hebben wij als naaste familie een boekje gefabriceerd vol met foto's van en anekdotes over mijn zus. Een van die 'verhaaltjes' gaat over haar eend.

Toen ze net haar rijbewijs had viel haar oog op een tweedehands eend bij Garage De Bruin in Dubbeldam. Ze had haar vader meegevraagd om de auto te bekijken en het viel hem op dat het een beetje duister was in de garage, waardoor hij het wagentje niet echt goed kon beoordelen. 'Kan er geen lichtje aan hier?', had hij nog aan de garagehouder gevraagd, maar deze antwoordde dat de lamp stuk was. Het maakte m'n vader wat sceptisch, maar m'n enthousiaste zus schijnt iets gezegd te hebben als ‘ach, het maakt niet uit wat je er verder van vindt pap, want ik neem ‘m toch..!'
En het moet worden gezegd: het was een geinige, ludieke auto. Tot die keer dat bij ons thuis de telefoon ging en m'n vader opnam. 

M'n zus was even met de auto naar de stad gegaan om een paar sokken te kopen en had op het Vrieseplein een klein aanrijdinkje gehad. En ja, er was sprake van een beschadiginkje. Enfin.. hoe het telefoongesprek precies ging is niet meer te achterhalen (en zal in de verhalen achteraf wel flink zijn geromantiseerd), feit was dat de voorkant zodanig in elkaar zat dat de eend helaas total-loss moest worden verklaard. En dat vlak voordat ze op vakantie zou gaan...
Maar dan past het gelukkig ook weer bij mijn zus, dat ze een prima reisverzekering met vervangend vervoer had afgesloten. Samen met haar aanstaande echtgenote reisde ze nu naar Spanje af in een luxe Mitsubishi in plaats van in een leuke maar gammele eend.