zaterdag 23 juli 2011

Vierenzeventig

Het is wat, zo’n zomer zonder WK of EK… Om dat gemis enigszins te verzachten kocht ik onlangs bij De Slegte ‘WK’74, Wij waren de besten’ van Auke Kok. Het al zo’n zeven jaar geleden verschenen boek beschrijft weergaloos de tijdsgeest waarin het Nederlands elftal haar eerste betekenisvolle stappen zette op een mondiaal podium. Een prima boek om ’s avonds in de tuin te lezen, om zo helemaal terug te keren in de sfeer van halverwege de jaren zeventig.
En nu lees ik het bij ondergaande zon op het plekje naast mijn caravan, uitkijkend over de groene heuvels met luxe villa’s in de omgeving van het Zuidfranse Grimaud.

Ik heb inmiddels de succesvolle voorrondes herbeleefd (waarbij ook weer wordt aangegeven dat Nederland zich eigenlijk ten onrechte plaatste voor het WK, omdat een zuiver doelpunt van onze tegenstander België ten onrechte werd afgekeurd wegens buitenspel). Daarna las ik hoe we onze eerste tegenstanders in Duitsland versloegen en hoe we imponeerden met het ‘totaalvoetbal’. Ook het heroïsche en snoeiharde gevecht tegen regerend wereldkampioen Brazilië komt uitgebreid aan bod.

Daarna las ik over het gerucht dat de Oranjespelers het een en ander beleefden met halfnaakte meisjes in het zwembad van het hotel en hoe dit bijna Cruijff z’n huwelijk kostte.

Nu ben ik bijna aan het eind van het boek en staat het 1-1 in de finale. Ik vraag me eigenlijk af of ik het einde nog moet lezen. Misschien is het beter deze zomer maar eens zonder verloren WK-finale te beleven…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten