donderdag 27 augustus 2020

Vriendelijk en gemoedelijk

Net als bij zo veel mensen was onze vakantie dit jaar anders dan andere jaren. Vanwege de pandemie en hetgeen ik beschreef in m'n vorige blog kozen we er voor om niet een paar dagen met z'n drietjes weg te gaan, maar hebben we de vader en zoon-reis die we elk voorjaar over de grens maken verplaatst naar de zomer én bleven we vooral bínnen de Nederlandse grens. 

Om toch een beetje in vakantiestemming te komen passeerden we wél de grenzen van Holland, want zochten we ons heil in Gelderland, Overijssel en Limburg. Zo verbleven we midden in de hittegolf in 'De Slaapfabriek' in het plaatsje Teuge, om te bezien hoe we ondanks de plaknachten de daar gefabriceerde slaap konden vatten. Dat lukte goed. De dag erna waren we goed uitgerust en konden we een lekkere fietstocht maken in de omgeving van Deventer. Wat een leuke stad is dat trouwens! Allemaal van die smalle oude straatjes met unieke winkeltjes, fijne rivierkades om uit te rusten en de Brink als groot plein vol met terrassen. Ook brachten we een paar dagen door in Zuid-Limburg, waar we sliepen in bergdorpje Vijlen in hotel ‘Uit de Kunst’, wat het ook was. We fietsten in een on-Nederlandse omgeving en passeerden daarbij af en toe stiekem tóch de Belgische grens. En eerlijk gezegd gingen ook nog wat verder de grens over, naar het schilderachtige toeristenplaatsje Monschau in Duitsland.

Al met al zat het met het vakantiegevoel wel goed op die dagen, al was het dit jaar maar kort. Maar wat ons opviel tijdens onze bezoekjes aan zowel de oostgrens als aan het meest zuidelijke puntje van ons land was de vriendelijkheid en gemoedelijkheid van de mensen daar. Niet alleen in de winkels en hotels maar bijvoorbeeld ook de bediening in de restaurants is zo veel relaxter en vriendelijk dan hier in de Randstad. En mensen op straat gaan veel eerder een gesprekje aan dan hier in het westen. 

Het verschil viel me ook weer op toen ik een paar dagen later in Rotterdam tijdens het winkelen niet eens werd gegroet door bekenden. En kom nou niet met het verhaal dat dat kwam omdat ikzelf die dag misschien wel niet zo’n vriendelijke en gemoedelijke uitstraling had...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten