donderdag 27 december 2018

Kerst op radio en TV

Het ijlt altijd nog even na, maar langzaam ebt het weg. Kerst is geweest, dus langzaam maar zeker verdwijnen de liedjes van Mariah Carey, Slade, Wham, Chris Rea en Paul McCartney weer voor (een kleine) elf maanden van de radio. En dat lijkt een lange periode, maar de tijd gaat snel. Voor je het weet is het zo ver en horen we het geluid van de sleebellen in de verte alweer opdoemen.
Op tv konden we dit jaar kijken naar Home Alone 1 t/m 4 (!), hadden we Tim Allen weer Santa Clause kunnen zien spelen in evenzoveel films en waren er allerlei zenders waarop te zien was hoe op verschillende manieren voorkomen werd dat het kerstfeest in het water zou vallen.
Wij hebben het kerstfilm-geweld dit jaar voor een groot deel aan ons voorbij laten gaan. Wel keken we op Netflix 'the Christmas Chronicles' en een of andere romatische kerstcomedy, en daar hebben we het bij gelaten. Begrijp me goed: voor jongere generaties kan het best leuk zijn, het kijken naar al die kerst- bioscoopfilms uit vroegere tijden, maar ik ken ze inmiddels. Wel kijk ik elk jaar weer naar de kerstuitzending van 'All you need is love'. Ik vind het een knap gemaakt programma, dat me meer doet dan al die dure Hollywood-producties. En dat al vele jaren lang!

Uit de periode voordat Robert ten Brink mensen met de kerst bij elkaar bracht kan ik me eigenlijk maar weinig Nederlandse kerstprogrammas herinneren. Op het absurde en hilarische 'Van Oekel's Discohoek' na dan. In een speciale uitzending op kerstavond 1974 kotste de zogenaamd stomdronken Sjef van Oekel in het zicht van de camera in een fietstas. Een enorme ophef volgde. Schande was het!
Maar dat was precies wat bedenker Wim T Schippers met het programma wilde bereiken. Al jaren lang scoorde hij met (toen) shokerende programma's veel verontwaardiging en hoge kijkcijfers. In de Fred Haché-show liet hij naakte vrouwen in beeld komen, en een man in z'n blote piemel!
Dat ging bij veel mensen hun voorstellingsvermogen echt te boven! Vooral de oudere generaties konden daar met hun verstand niet bij. Daarom zei m'n opa de dag erna tegen mijn vader dat die piemel natuurlijk was nagemaakt. M'n vader zag dat duidelijk anders. 'Waarom zouden ze al die moeite doen om zo'n ding zo precies mogelijk na te maken als hij het origineel heeft hangen?' antwoordde hij. En daar had hij natuurlijk wel een... punt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten