donderdag 7 maart 2013

Oud stadion

Toen ik vorig week de trappen van het Colosseum in Rome beklom moest ik ineens denken aan alle perspublicaties over het renoveren of vervangen van De Kuip. Het Colloseum dateert van net na Christus en heeft maar liefst 500 jaar dienst gedaan als 'stadion' voor meer dan 50.000 toeschouwers (vrijwel net zo veel als een volle Kuip kan herbergen). En anno 2013 staat dat ding er dus nog altijd, al begrijp ik dat-ie binnenkort wel grondig wordt opgeknapt. Dat waren nog eens duurzame bouwwerken, en ze konden ook een stootje hebben!

Uit de rondleiding begreep ik dat de gemiddelde blessure die toentertijd op het strijdtoneel werd opgelopen beduidend zwaarder was dan een spierverrekking die een voetballer van vandaag de dag kan krijgen. De overtredingen van onverschrokken verdedigers van het kaliber John de Wolf steken schril af tegen de gruweldaden die destijds werden verricht. Over 'wolf' gesproken: men ging niet alleen als beesten tekeer, maar ook mét beesten. Onder het 'slagveld' waren allerlei ruimtes waar zich niet alleen gladiatoren (en geboefte) verzamelden alvorens ze het strijdtoneel betraden, maar er zaten ook allerlei wilde dieren die via 'geheime' luikjes ineens uit de grond schoten, vlak voor verbijsterde en doodsbange krijgers.
Om het even bout te stellen: In de eerste eeuwen van onze jaartelling zijn honderdduizenden dieren maar ook honderdduizenden mensen in het Collosseum aan hun einde gekomen, zonder dat er ook maar één rode kaart voor is getrokken. Pas het jaar 404 verbood de keizer de gruwelijkheden nadat er een monnik, die bij een strijd tussen gladiatoren tussenbeide wilde komen, door het publiek was verscheurd. Ook toen waren er dus al supportersrellen en was er zinloos geweld, al is me niet bekend of er toen een stille tocht is georganiseerd.

Nu Bastiaan en ik er rondliepen scheen er een vriendelijk voorjaarszonnetje en konden we ons moeilijk voorstellen wat voor een wreedheden er destijds, tot genoegen van de toeschouwers, plaatsvonden.

We genoten van het heerlijke weer, want wisten dat 's avonds het vliegtuig ons weer zou terugbrengen naar het Nederland waar nog ijs op de sloot lag.

Om alvast te acclimatiseren keek m'n zoon in het vliegtuig naar 'Ice Age 4' op m'n tablet. Dat gaat dus ook over vroeger, over een soort van lange winterstop...