Vorige week was het Live Earth-concert. Vele beroemde artiesten vroegen aandacht voor de milieuvervuiling en de klimaatproblematiek. Als we niet snel onze leefwijze veranderen, verandert het klimaat zo snel dat we daar veel last van krijgen.
Zo zullen in ons land de winters verdwijnen, de zomers warmer worden en houden we het in ons lage landje niet droog. Onze riolen kunnen heftige regenbuien immers steeds vaker niet aan. Ik werk voor de gemeente Rotterdam (en toevallig nog bij de sector milieu ook) en we zijn al een poos bewust bezig met 'adaptatie-maatregelen'. Dat is een nieuw moeilijk woord, dat feitelijk gewoon 'aanpassing' betekent. Aanpassing aan een hogere temperatuur, drogere perioden en juist perioden met veel regenval. Het creƫren van groene daken is bijvoorbeeld zo'n maatregel. Door een bepaald soort vegetatie op platte daken wordt overvloedig hemelwater opgenomen, wordt het dak in warme perioden gekoeld en isoleert het de woning in koudere tijden. Ook worden waterpleinen gecreƫeerd om water (tijdelijk) op te vangen en wordt erop gelet dat we niet heel de stad betegelen of asfalteren. Gras heeft ook de functie van waterafvoer.
Ik zie dat ook in m'n achtertuin. In de loop van de jaren hebben al onze buren hun tuin opgehoogd en betegeld. Bij een paar flinke regenbuien staat onze tuin dus nu blank. En die regenbuien zijn er de afgelopen weken voldoende geweest!
Ach, eigenlijk vervullen we een belangrijke functie, want voor de hele straat zijn wij de regenwaterafvoer. Toch eens kijken of ik niet op een of andere milieusubsidie recht heb. Al is het maar om een paar kaplaarzen aan te schaffen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten